lørdag 3. oktober 2009

Den store sti for unge o-løpere?

På OPN kan vi nå lese at O-bloggeren Gjermund Glesnes går hardt ut mot Kristiansand og Halden i sin blogg, i innlegget "Den smale sti for unge o-løpere". En del av det som blir skrevet får oss til å reagere. 

Som unge og lovende juniorer føler vi at denne saken angår oss. Ikke at vi er i den tilsiktede aldersgruppen enda, men der vil vi befinne oss om kort tid. Og da er det vi som står foran veivalget som her blir omtalt. Skal man satse videre for fullt eller ikke, og ikke minst hvor?

For det første må man bestemme seg for en ting. Vil man prøve å bli best, eller bare være med for gøy, og hva er viktigst, orientering eller studier?   Dersom man har seriøse ambisjoner om å bli best, og er villig til å satse 110% på orientering, må man ta et valg basert på dette.

Gjermund Glesnes skriver at ”Det har fått bre seg en misforståelse i O-Norge om at man må dra til Halden eller Kristiansand for virkelig å bli god i orientering.” Selvsagt må man ikke flytte til Halden eller Kristiansand for å ta steget opp i verdenstoppen. Sannheten er at i disse to klubbene har det gjennom mange år blitt jobbet med å skape et profesjonelt miljø tilpasset for hardtsatsende o-løpere, noe som er fullt mulig for andre klubber også. Så ikke skyld på Halden eller Kristiansand for at andre klubber ikke har greid å få til noe lignende.

Det er f. eks. fullt mulig å bli verdens beste o-løper med adresse Trondheim. Det blir bare vanskeligere. Snøfrie vintere er utelukkende positivt for o-løpere. Kort avstand til annerledes terreng i Sverige og Danmark, fra henholdsvis Halden og Kristiansand, er heller ikke dumt. Selvsagt er det ikke slik at det kun er i disse to byene man har muligheten til å utvikle seg i. Det er mange snøfrie byer i Norge, men der har ikke noen greid å skape et miljø som er tilpasset toppidrettssatsing. F. eks. har Bergen, Stavanger, Larvik, Tønsberg og Fredrikstad tilnærmet det samme klimaet som i Halden og Kristiansand, men her har det ikke blitt jobbet like godt som i Halden og Kristiansand, og dermed er ikke toppidrettsmiljøet etablert.

Selv om snøfrie vintere er en fordel, er det fullt mulig å skape et miljø som kan løfte frem løpere uten de beste klimatiske forutsetningene. Se f. eks. på hva som er blitt gjort i Levanger. Takket være en gjeng engasjerte ressurspersoner har det blitt skapt ett miljø der både topp og bredde får utfolde seg.

Miljøet i Trondheim er også bra, med NTNUI og Wing i spissen. De to siste sesongene har f. eks. Carl Waaler Kaas tatt steget opp i verdenseliten med base i Trondheim. I tillegg tilhører Øystein Kvaal Østerbø og Lars Skjeset norgeseliten. Det viser at det er mulig, og det bør inspirere de som velger å flytte til Trondheim. Men hvis vi ser litt bak det faktum at tre av Norges beste løpere de siste årene holder til i Trondheim, ser vi at de to sistnevnte først og fremst har resultater fra sprint. Den o-tekniske stabiliteten er ikke på topp, og det er lett å skylde på det faktum at Trondheim ikke er egnet til o-teknisk trening mellom desember og mars.

Carl Waaler Kaas har tatt steget opp i verdenseliten med Trondheim som bosted.

Faktum er at svært mange unge o-løpere velger å flytte til Trondheim, men hvor mange av disse brenner virkelig for å satse helhjertet på orientering? Jeg mistenker at de aller fleste som flytter til Trondheim for å studere prioriterer studiene, og det sosiale, fremfor en skikkelig satsing. Er det da riktig å kritisere Halden og Kristiansand for å fremstå som de beste stedene for de som virkelig vil?

Miljøet i Trondheim er heldigvis så bra at så å si samtlige o-løpere som flytter dit for å studere, fortsatt løper orientering når de er ferdige med studiene. Riktignok er det ikke så mange som blir ordentlige toppløpere, men det er fullt mulig. Vi har også registrert at flere løpere, gjerne fra småklubber, som ikke gjør seg særlig synlig på resultatlistene får seg et løft etter å ha kommet til et større miljø. Ett glimrende eksempel er Vegard Bruun Saga fra Skien, som nå løper for NTNUI og ble nummer 5 under årets Natt-NM.


I blogginnlegget som Gjermund Glesnes har skrevet konkluderer han med at: ”For hver unge, hardtsatsende landslagsfyr som drar til Halden, øker fristelsen til å trappe ned for resten.”
Vi vil heller si at for hver hardtsatsende o-løper (ikke nødvendigvis landslagsløper) som drar til Halden eller Kristiansand, er dette en ting som skjer pga at det er her det beste tilbudet for de som ønsker å bli gode finnes. Og et slikt tilbud tar tid å bygge opp...

Derfor mener vi at Gjermund Glesnes presterer tilnærmet skivebom. Videre kan vi lese at: ”Halden er en liten drittby med stort rånermiljø og karrieremuligheter innenfor tollvesenet. Kristiansand er litt større, men ærlig talt: Hvor mange sosialt kompetente, mentalt friske 20-åringer har egentlig lyst til å bo der?”
Med en slik kommentar bør det være vanskelig å bli tatt seriøst.
Hvis Gjermund Glesnes mener Halden er en liten drittby, mistenker jeg at han ikke har satt sin fot i byen. Halden er da en rimelig fin by, og er ikke noe mer drittby enn Oslo. I Halden finner man alt en o-løper trenger. Det er gode kart, o-teknisk krevende terreng, et sosialt og profesjonelt miljø der klubben Halden Skiklubb står sammen som en sterk enhet, med topp og bredde hånd i hånd. Også på det utenomsportslige er Halden en by som tilfredsstiller det en satsende o-løper trenger for å koble av. Her har man både cafeér(som Glesnes tydeligvis er en stor fan av), videosjapper og kebabsjappe om man skulle ønske det. Og selvsagt også kino…


Er dette en drittby?


Som et siste punkt i Glesnes sitt blogginnlegg vil vi nevne angrepet på Kenneth Buch, antagelig den mest suksessrike i Norge de siste 5-6 årene. Under Kenneth Buch ble Norge overlegne på juniornivå, og det er ingen hemmelighet at Kenneth har vært en svært viktig brikke i utviklingen til Norges beste mannlige o-løper i år, Olav Lundanes. For å få topputøvere trenger man ett miljø der treningene inneholder høy kvalitet og drives seriøst. Så kan man ha det moro og kose seg utenom treningen. Det er nettopp dette Kenneth representerer, og dermed er han en tilnærmet perfekt o-trener. Enhver klubb trenger en sosial og engasjert trener som vet hva som skal til, og som virkelig brenner for det han driver med.

 

”O-bloggeren påstår også at orienteringssatsing fortoner seg særere og særere. Den suksessrike treneren Kenneth Buch tilskrives indirekte skyld i dette. Kanskje ville situasjonen bli bedre hvis norske o-trenere sluttet å kjempe for sin egen prestisje, og derfor sluttet å late som at en ansatt trener er nødvendig for at løperne skal få fremgang, påpeker Glesnes.”

Det er ikke nødvendig med en ansatt trener for at løpere skal få fremgang. Hele trenerprossessen er satt i gang i disse to klubbene for at løperne skal få et bedre tilbud og en mer kreativ treningshverdag, og igjen... dette er fullt mulig å gjøre andre steder, men det tar
tid, akkurat som det har gjort i både Halden og Kristiansand


Kenneth Buch sammen med Olav Lundanes, Morten Westegård og Magne Dæhlie, tre unge o-løpere som har flyttet til Halden for å satse. Er det ikke nettopp disse Gjermund Glesnes angriper? 

Den viktigste årsaken til at toppløpere er nettopp toppløpere er ikke bosted eller klubbtilhørighet. Det viktigste er den jobben utøverne legger ned i treningsarbeidet, kombinert med talent. Det er med andre ord fullt mulig å bli god, enten du bor i Halden, Oslo, Kristiansand, Bergen, Trondheim, Ås, Levanger, Førde eller på Toten. Men selvsagt hjelper det å har tilgang til terreng nesten året rundt, og ikke minst et miljø du trives i og som legger til rette for satsing.


Avslutningsvis vil vi bare si at det sikkert er mange som først vil si seg enig i det Gjermund Glesnes skriver, men vi må innrømme at vi ikke helt ser hvorfor Halden eller Kristiansand skal ha skylden for at antall o-løpere på seniornivå minker. Vi må innse realitetene, og skjønne at orientering som idrett ikke er så attraktiv som vi kanskje tror. De siste årene har vi sett at lovende løpere velger bort o-satsingen til fordel for andre, og mer attraktive idretter som langrenn og skiskyting. Det ligger ikke mye penger i idretten vår, og dermed er det også rimelig enkelt å velge studier fremfor trening, om man ikke helt har troen på at man kan nå helt opp.

I stedet for å angripe Halden og Kristiansand som har skapt gode miljøer for satsing, bør man kanskje heller se på hva de har gjort, for så å lære av de som har fått det til?

Ærbødigst hilsen Mats Nordbrøden og Ivar Lundanes.

19 kommentarer:

Martin Vister sa...

Den satt, gutter!

Anonym sa...

Helt enig!

Anonym sa...

Latterlig. Det er klart sneversynte som dere synes Gjermunds innlegg er idiotisk.

Jens Erik sa...

Veldig bra skrevet gutter.

LEGSTRONGS sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
LEGSTRONGS sa...

Til anonym nummer 2. Det som er latterlig er folk som kommer med slike kommentarer som du nettopp gjorde, uten å stå fram med navn...

Anonym sa...

Forsåvidt bra skrevet dette, som noen skriver, men tror dere har gått i fellen med å lese Jerrys blogg litt som fanden leser bibelen.

Ser man helheten i innlegget handler ikke dette om å kritisere Kenneth Buch for å ødelegge o-norge eller at Halden er en stygg by. Disse to utsagnene er det lett å legge merke til, men er ikke essensen i det han skriver, snarere bare utsagn som "frisker opp" innlegget litt, ellers ville det jo ikke blitt lagt merke til. (Karakteristikken av Halden er jo bare morsom - men neppe seriøst ment)

Ser man heller på essensen i innlegget er jo dette at han mener at unge o-løpere slutter fordi det har blitt en "sannhet" at man må løpe for Halden eller KOK om man skal blir god.

Så la oss heller se på dette, som er saken.

Det er nok langt fra hele grunnlaget for manglende satsing, men dog et viktig del av det, og i hvert fall noe man kan ta tak i.
Et uttrykk for denne "sannheten" kom Hausken med da hun uttalte at man ikke kunne bli god o-løper i Trondheim og frarådet løpere å flytte dit. Hun skjønte til slutt at dette var ikke et lurt utsagn og gikk dels tilbake på det i etter tid, at hun endret mening har jeg dog vanskelig for å tro.

Mer bekymringsfullt i den sammenhengen ver det i mine øyne da at jeg aldri opplevde at NOF tok et tydelig oppgjør med denne meningen. Rett nok støttet man ikke Hausken, men uttalelsene fra NOF var mer "mumle, mumle" enn at satsing i Trondheim og studier var et godt alternativ.

Jeg utvider derfor Jerrys ligning og forskyver litt på den (sikkert mot hans vilje) til å hevde at Oslo også hører sammen med Halden og KOK. Dette fordi løpere i Oslo alltid har fått ufroholdsmessig med oppmerksomhet fra NOF i forhold til andre. NOFs administrasjon har i den grad de har evnet å bevege seg utenfor ring 3 enten vært en tur på Sognsvann eller ned i Østfold.

Løpere utenfor disse områdene har hatt det langt tyngre i uttak i regi av NOF.

I så måte må man samle seg i Halden eller KOK om man bor uten for Oslo og skal synes. Frol har klart det på junior-siden i Trøndelag, men uten å ha vært så suverent gode tror jeg neppe NOF ville oppdaget at det var et sted som het Levanger. I så måte kan de satsende klubbene sies å være positive i muligheten til å få fram løpere som er gode.

Men det kan ikke være slik at dette skal være eneste mulighet! Det må være mulig å satse utenom et stort miljø. Det må være mulig å trene "utradisjonelt" så lenge dette fungerer for løperen.

Men da må NOF få opp øynenen og evnen til å speide utover, ja kanskje til og med speide litt rundt. For hvor mange reisedøgn har egentlig administrasjonen i NOF utenfor Østlandet? Etter at Tine Fjorgstad sluttet er jeg redd vi nærmer oss null, i hvertfall om vi fjerner Trondheim fra lista over reisemål.

Hva blir så løsningen? Jeg tror det er enkelt:

Kutt ut ressurser på TV-tøys og sats på o-idretten i steden. Sørg for at NOF har kontorlokaler i Bergen, Trondheim og Tromsø hvor man ansetter en trener som følger med i regionen og hjelper løpere som vil satse der. La så disse tre trenerne og landslagssjef bli UK for NOF.

I tillegg bør hvert av regionskontorene ha et par ledige pulter slik at alle i NOFs administrasjon kan rotere på å jobbe der og oppfylle kravet om at de skal ha minst 5 arbeidsdager i halvåret på hvert av distriktskontorene.

(Gikk dette innlegget rett ut i høyre - å ja. Men et fasitsvar ble det likevel :) )

Forøvrig tror jeg ikke noe på at man trenger barmark hele året. Et par måneder med snø gir bare en kjærkommen variasjon. Klarer man ikke å få inn nok teknisk trening de 9-10 andre måneder i året bør man spørre seg om man er effektiv og konsentrert nok.

simzet sa...

Bra konkludert! Følte meg kraftig provosert da jeg leste blogginnlegget til han snåle østlendingen, men dere har klart å formulere fkere svært gode motargumenter! Enig med dere på de fleste punkter!

Anonym sa...

"Forøvrig tror jeg ikke noe på at man trenger barmark hele året. Et par måneder med snø gir bare en kjærkommen variasjon. Klarer man ikke å få inn nok teknisk trening de 9-10 andre måneder i året bør man spørre seg om man er effektiv og konsentrert nok."

Klart man kan klare seg uten! Men det blir vel en del det samme som at de aller fleste studenter legger til side studiene i sommerferien. Mange av disse får bra resultater, men hvor mange av dem fra utelukkende A-er?

Kan ikke forstå at ikke folk kan være enige i at det beste for å bli en god O-LØPER vil være å trene ORIENTERING året rundt.
Ideellt sett skulle man vel løpt 2 hardøkter på kart hver dag året gjennom, men hvor mange gjør egentlig det?

Rolf Mauritz sa...

Det er mange her som ikke har skjønt Gjermund sin originale blogg. Den handler ikke om de som lykkes i Halden, den sier ikke at Halden er et forferdelig sted for de som har tatt valget og bor der. Den sier ikke at Halden har ødelagt norsk o-sport.

Det Gjermund sier er:
- at Balchens/Buch teorier om hvorfor folk faller fra er feil.
- at deres løsninger er riv ruskende gale.
- han kommer med eksempel om holdninger som han mener er et større kilde til at unge seniorer slutter å satse, de blir nemlig fortalt at de ikke kan om de ikke flytter til et av elitemiljøene i den snøfrie delen.
- at selvrealisering/trivsel faktisk kan kombineres med satsning

For ordens skyld, Balchen/Buch sier at yngre seniorer faller fra fordi de ikke får gode resultater. Løsningen deres er mer blodsatsing og flere løp og som bieffekt forventninger om prestasjoner tidligere. (teoriene er mer kompliserte enn som så, men det er denne delen som det har blitt reagert på)

Dette er en treners løsning på et problem som,etter min mening, en trener ikke kan løse. Derfor beskylder også Gjermund de for å styrke sin egen stilling og gjøre seg selv viktige.

Legstrong kommer jo ikke med motargumenter til dette. Det de gjør er jo å vise en del av de holdningene som gjør at mange slutter/trapper ned. "Du må flytte til Halden om du satser 100% og du må satse 100% om du skal bli god" Dette er jo et merkelig argument å bruke i en diskusjon der vi diskuterer hvorfor folk faller fra og hva vi kan gjøre for å stoppe frafallet. Legstrongs har jo med dette gitt Gjermund rett i at disse holdningene finnes. Det er ikke vanskelig å forestille seg at dette gjør at folk som ikke synes studietilbudet i Halden er noe for dem, føler at satsingen de gjør ikke aksepteres av andre som godt nok.

Forrestgumper sa...

Vi har testet Glesnes sine hypoteser, og funnet ut at han har rett. Se http://nakedaasboyz.blogspot.com

Rolf Mauritz har forresten skjønt poenget som Legstrongs fullstendig har misforstått.

LEGSTRONGS sa...

Har den nakne Åsgutten glemt naturfagen fra videregående? Om man tester en hypotese, og får et resultat som stemmer overens med hypotesen, kan man ikke slå fast at hypotesen er riktig. Derimot øker sjansene for at det er riktig.

---

Hvor mange unge o-løpere er det egentlig som har flyttet til Halden de siste årene? Lundanes, Dæhlie og Westegård gjorde det i fjor, men før det må man vel tilbake til Bjugan(Dalby har vel også flyttet hjem), og det er noen år siden. Det har heller ikke flyttet mange nordmenn til Kristiansand heller. De som flytter dit løper jo faktisk videre, og de fleste av de "satser". Kanskje problemet er at det er for få o-løpere som flytter dit?

Og hvorfor flytter det ikke flere løpere til disse byene/miljøene? Jo, fordi studiemulighetene er bedre i Trondheim og Oslo. I svært mange tilfeller angående de som flytter til Trondheim gjør det gjerne fordi de prioriterer studier(og lyse fremtidsutsikter i det daglige liv) fremfor å prøve å bli en så god o-løper som mulig.

Det beste for norsk orientering hadde selvsagt vært at 100 herrer i alderen 21-35 trente to økter nesten hver dag, og virkelig brente for orientering i et håp om å bli best mulig. Slik er det ikke, men det er ingen grunn til at de som velger å flytte til f. eks. Halden for å prøve å realisere drømmene sine skal få kommentarer som "For hver unge, hardtsatsende landslagsfyr som drar til Halden, øker fristelsen til å trappe ned for resten." rettet mot seg.

Dersom O-Norge skal få frem enere må man selvsagt ha en viss bredde, men man må ha en bredde som består av løpere som vil, og som er villige til å ofre mye. O-Norge er nok heller tjent med at 50 stykker type Magne Dæhlie enn 200 stykker type Gjermund Glesnes stiller til start i NM. For orientering er toppidrett, og da nytter det faktisk ikke å trene kun en økt om dagen, eller sitte på cafe hele dagen. Selv om det sikkert er helt ålreit det også.

Bredden er viktig den, og uten bredden får man ikke frem toppene. Jeg er av den oppfatning av at Buch og Balchen er inne på noe. Det O-Norge trenger er:
1) Sterke klubber rundt de sentrale studiestedene, der både miljøet og kompetansen legger til rette for aktivitet på flere nivåer.
Hverken Wing, NTNUI eller Freidig for den saks skyld kan sammenlignes med KOK eller HSK. NTNUI er fin som breddeklubb(og miljøet virker å være fantastisk), og dermed tar NTNUI vare på o-løpere(som Rolf Mauritz skrev på Jerrys blogg: "Send dem til NTNUI. Vi garanterer at de fortsatt løper orientering 5 år senere. Jeg hører rykter fra bartebyen om at det var 70 stykker på fellestrening i høst hvor alle (med veldig få unntak) var i alderen 19-24.")
Men kanskje det hadde fristet flere til å prioritere trening og orientering foran studier om man hadde en klubb på nivå med HSK eller KOK i byen?



Jeg mener at det er mulig å bli god, og samtidig ha det gøy. Man kan også studere samtidig, men er det ikke lett for at det blir for mye om man skal trene 500 timer+++, samtidig som man studerer 100% på NTNU? Kanskje er det nettopp derfor Olav Lundanes er i verdenstoppen før han har fylt 22, fordi han prioriterer orienteringen, og ikke gjør noe annet? Å si at NOF bør oppfordre flere til å satse, samtidig som man studerer og har det gøy, er jeg enig i. Men bør ikke NOF også oppfordre flere til å gjøre det samme som Olav Lundanes?
For det er vel og bra med mange o-løpere, men det er enda bedre med mange o-løpere, samtidig som man har flere som kjemper i verdenstoppen. Jeg føler at mange er av den oppfatningen av at det er feil med løpere som kun er o-løpere, og som virkelig gir jernet. Har ikke o-idretten utviklet seg, som all annen toppidrett? Det finnes ikke lenger så mange idretter der toppene ikke er heltidsproffer, og orientering er heller ikke en sånn idrett lenger. Selv om utviklingen fortsatt skjer. Hvor mange ”amatører” kommer til å ta VM-medaljer om 8-10 år? Amatører i den forstand at de ikke er heltids o-løpere?

Rolf Mauritz sa...

Noterer meg at dere bruker mest krefter på å rettferdiggjøre synet om at en må flyte til Halden eller gi opp. Det er jo fint at dere ordlegger de holdningene som Gjermund kritiser og beviser at han har rett.

Dere bruker Lundanes som argument for at slik må det være. Han har hatt suksee med sitt opplegg og det passer han. Det er bra for han og Halden og Norge. Det er allikevel et langt sprang til å si at det er den eneste rette vei. Ta en titt på hvem som er gode i Norge og dere vil se at flesteparten har tilbrakt de tidlige tjueårene til realisere seg selv på andre måter enn bare som toppidrettsutøvere.

La oss ta en annen Haldenløper - Emil. Vet dere hva han gjorde i når han var på denne alderen? Vet dere når han debuterte på det svenske seniorlandskaget i et mesterskap. Hvem var hans trener? Jeg synes dere skal spør han, fordi i mine øyne er han det perfekte forbildet når ung satsende 19åring skal sette seg ned og skissere hvordan en skal bruke de neste 15 årene av sitt liv. Han ble ikke verdensmester når han var 23, men verdensmester er han. I tillegg til å være verdenmester er han atomfysiker, far og gift. Hans vei er en gyldig vei til å bli god og den veien gikk ikke innom Halden før i en alder av 25.

I aftenposten i forrige uke var det en artikkel om damenes eliteserie i håndball. Hvordan skulle de heve nivået på den? Jo de skulle jobbe mer med å tilrettelegge for uttdanning ved siden av håndballen.

LEGSTRONGS sa...

Jeg har ikka sagt at veien Olav Lundanes har gått er den eneste rette. Derimot mener jeg at det mest sannsynlig er den beste veien å gå om man skal bli best. Det jeg ønsker å få frem er at toppidretten er i utvikling, og heltidsprofesjonelle utøvere er vanlig i de aller fleste andre idretter. Hvorfor skal O-Norge henge etter?

At Emil Wingstedt har klart seg utmerket på flere fronter vet vi, men han var ung for 15 år siden! Tror dere at o-løpere om 15 år fortsatt vil studere eller jobbe fulltid om 10-15 år? Jeg tror ikke det. Hvor mange av de beste langrennsløperne, alpinistene eller skiskytterne gjør det nå? Her handler det også om at orientering ikke er en attraktiv nok idrett, hverken for media eller sponsorer, og dermed er det per i dag kun mulig for de aller, aller beste. Er det ikke nettopp derfor lovende løpere som Tore Bjørseth Berdal, Betty-Ann og Inger-Liv Bjerkreim Nilsen har prioritert langrenn?

At dagens toppløpere, og toppløperne de nærmeste årene, med få unntak, har univeristetsutdannelse er vel og bra det. Men kan vi gå utifra at det vil gå like greit om ti år som nå? Jeg vil tro at NOF er tjent med å se litt på andre idretter. Slik det er i dag fremstår nemlig orientering som en amatøridrett.

---

Sammenligningen med damehåndball blir etter min mening litt tynn. Orientering er en individuell idrett, mens man i eliterserien i håndball for damer trenger 200 spillerere(12 lag). Dermed er mye bredde nødvendig, og da er studier ett godt tiltak. Ser man derimot på landslaget(fortsatt innen håndball) spiller mange utenlands der de er heltidsproffer. Sånn sett er ikke sammenligningen så dum. En stor bredde med utøvere som kombinerer idrett og studier, med en gruppe topputøvere som er heltidsutøvere.

Bredden er med andre ord viktig, og NOF bør selvsagt legge til rette for at mange skal kunne få et så bra opplegg som mulig, samtidig som de studerer. Men de som velger å gjøre som Olav Lundanes eller som Jørgen Rostrup gjorde det bør prioriteres av landslagsledelsen. For selv om det hittil har vært mulig å kombinere studier og satsing, er det ikke sikkert det blir sånn i fremtiden. For man blir best til det man bruker tid på...

Hallvard sa...

Jeg tror dere må rette synet deres mot det som Rolf faktisk prøver å argumentere for i innleggende deres, gutter.

Hva som skal til for å lykkes som toppløper i norge er en annen diskusjon enn hvorfor så mange faller fra i bredden. I lys av den saken kan jeg vel si at anonym er inne på noe når han/hun nevner TV og tull og tøys. For min del skulle jeg ønske NOF innså at orientering ikke er og ikke kommer til å bli en TV-idrett, og heller brukte disse ressursene på å attraktivisere idretten slik at flere ungdommer fortsetter når de når junior og senioralder. Ser en på statistikken for Hovedløpet kontra NM så er det to vidt forskjellige utviklinger; Hovedløpet har aldri hatt flere deltagere mens NM vel knapt har hatt færre deltagere noen sinne. Det er en utvikling som er positiv for rekruteringens del, men NOF er strengt tatt nødt til å ta i noen tak skal de få alle ungdommene til å fortsette..

Forøvrig burde Legstrongs gi en aldri så liten refleksjon på hvorfor Rostrup faktisk ga seg som toppløper i en alder av 27 år..

H

Hallvard sa...

@ Rolf: Jeg synes Emil var et flott eksempel. Det finnes få av dagens Eliteløpere som kan mache ham som forbilde gitt det han har oppnådd kombinert med den personen han er. Det er viktig å ikke ha fokus kun på èn ting, livet består av så mangt mer enn idrett..

LEGSTRONGS sa...

Siterer Rolf Mauritz:
"Det Gjermund sier er:
- at Balchens/Buch teorier om hvorfor folk faller fra er feil.
- at deres løsninger er riv ruskende gale.
- han kommer med eksempel om holdninger som han mener er et større kilde til at unge seniorer slutter å satse, de blir nemlig fortalt at de ikke kan om de ikke flytter til et av elitemiljøene i den snøfrie delen.
- at selvrealisering/trivsel faktisk kan kombineres med satsning"

1) Jeg tror ikke Balchen og Buch er på viddene med sine forslag.
* U23-mesterskap finnes i mange idretter, og gir unge utøvere muligheten til få løpe mesterskap, og dermed den ekstra treningen/utfordringen det gir. Se f. eks. på Dario Cologna. Han gikk trappen fra junior-vm, via U-23 mesterskap og til verdenstoppen.
* Sterke klubber omkring de sentrale studiestedene, som jeg allerede har nevnt i en tidligere kommentar.
* At kunnskapsnivået rundt omkrig er for dårlig er noe de fleste må være enig i. Det er heller ingen klar filosofi(en norsk modell som B&B snakker om), og dermed er det mange som sliter med overtrening/feiltrening eller skader. Løpere som også føler at de ikke får igjen for den innsatsen de legger ned får motivasjonsproblemer. Kunne vi ikke unngått dette om løpere fikk mer støtte/hjelp?
* At seedingssystemet i CC også har forbedringspotensiale er det litven tvil om. At en sesongåpning med Nattløp og sprint danner det videre grunnlaget er litt tynt. (I hvertfall på juniorsiden der nattløp er tilnærmet bingo)

Jeg vil tro at dersom O-Norge hadde fått gjort disse forbedringene, ville frafallet minke, til en viss grad. Jeg kan ikke skjønne at B&Bs forslag til forandringer skal være "riv ruskende gale".

2)Holdninger som at man MÅ til Halden eller andre snøfrie områder stemmer jo selvsagt ikke. For man MÅ ingenting. Som jeg har skrevet tidligere mener jeg at man like gjerne kan bli en god o-løper i Trondheim, Førde eller Bodø som i Halden. Men rent sporstlig ligger det per i dag bedre muligheter i Halden, som følge av snøfattige vintre(ikke et must, men det er absolutt positivt for en satsende o-løper) og en klubb med profesjonelt miljø. Se for eksempel på Karoline Bjerkeli Grøvdal. Hun er i verdenstoppen i friidrett, men der hun kommer fra har de aldri sett snurten av et tartandekke.

Er det ikke slik at alt blir lettere når man har tilnærmet perfekte forhold? Jeg tror at det som først og fremst skiller Halden og Trondheim er nettopp Halden Skiklubb.

3) At trivsel og selvrealisering kan kombineres sammen med satsing er da noe alle vet? Jeg tror ikke de som bor i hverken Halden eller Kristiansand mistrives, da de kan gjøre det de ønsker selv, sammen med andre som ønsker det samme...

---

Hallvard, angående Rostrup:
I en alder av 27 hadde Rostrup vunnet det meste, og da er det gjerne slutt på motivasjonen. Han vant jo faktisk VM-gull som førsteårssenior, og det er langt fra vanlig. At han var på topp i en periode på 7 år er derimot mer vanlig. Men er det noe bedre å være i verdenstoppen fra du er 26 til 33, enn fra 21 til 27?

Rolf Mauritz sa...

"teoriene er mer kompliserte enn som så, men det er denne delen som det har blitt reagert på"

Ingen grunn til å bruke mye tid til å diskutere de andre teoriene ingen har stillt spørsmålstegn ved.

"Men er det noe bedre å være i verdenstoppen fra du er 26 til 33, enn fra 21 til 27?". Dette er jo essensen i det Gjermund sier. Det er flere veier til det å bli god. En trenger ikke gi alt for en bratt prestasjonskurve og tidlige resultater. En kan også gå for en tålmodig linje med flere års trening, en bredere platform og senere prestasjonstopp. Det finnes sikkert andre måter å legge opp livet på, jenter har en del problemstillinger som betyr mer for dem enn for meg som gutt.

Det er viktig å fortelle yngre løpere dette. Da er lettere for de å ha tro på sin egen blanding av satsning og annen selvrealisering. Egen tro på og andres aksept av egen satsning er grunnleggende for å fortsette.

Torgeir sa...

Falt litt av da denne diskusjonen skiftet topic raskere enn Olav løper..

Det var allikevel én ting jeg la ekstra godt merke til:
"At en sesongåpning med Nattløp og sprint danner det videre grunnlaget er litt tynt. (I hvertfall på juniorsiden der nattløp er tilnærmet bingo)"

Hvis natt og sprint, minst én krevende gren innen o-idretten, danner et tynt grunnlag for seeding kan jeg ikke forstå. Er å senke vanskelighetsgraden på landets konkurranser et passende tiltak for å heve nivået blant landets løpere? Jeg vil si, at de ti som kommer best ut av en helg med både natt og sprint, er verdig en plass i seedet gruppe.

Ellers en veldig god diskusjon! - men kanskje litt rotete.

Hilsen Torgeir, som godt kunne tenke seg at det er to langdistanser som danner grunnlaget for videre seeding til CC og NM, og som for fornøyelsens skyld håper at denne diskusjonen kan skifte topic atter en gang.

!Peace out note!
- hvor er OPN-forumet når man virkelig trenger det?